Smederij – Logo, huisstijl, website en drukwerk

De Smederij is een koffiebar op Werf35 in Hilversum. Naast heerlijke koffie en thee kan hier worden geluncht, tevens is de Smederij af te huren voor evenementen.

Vroeger zat op de Werf een pleister-fabriek, ofwel Roter. Na wat zoek en speur-werk kwam ik erachter hoe de huisstijl er in die tijd uit zag, en wat het lettertype gebruik was van het logo en het bord op de gevel – waarop ik de typografie van het logo heb geïnspireerd. Kijk maar eens naar de karakteristieke ‘r’. Het is dus een letter met historie, die tegelijkertijd een moderne uitstraling heeft.

Ook was deze plek vroeger in gebruik door een smederij. Een plek met hoef-ijzers, hamers, beitels, vuur en vonken.

Nu is de Smederij een sfeervolle plek waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen, evenementen plaatsvinden en vergaderingen worden gehouden. Een plek met historie, in een modern jasje, dat mag het zeker uitstralen. De kernwoorden die de klant noemde waren o.a. ‘Stoer, hamer, daadkracht, robuust’, uiteraard moet het goed passen bij dit industriële pand en het interieur.

De hamer slaat de ‘ij’ naar onder, tegelijkertijd vervangt de onderkant van de hamer de plek waar de punten op de ‘i’ en ‘j’ horen te staan. In het strakke logo zorgt dit voor een tikje speelsheid.

De letter is handmatig geillustreerd en tot in detail uitgedacht, de juiste afstanden berekend en rondingen in dezelfde lijn doorgevoerd. Zie rechts een afbeelding van de lijnen en de maatvoering die ik hierin heb aangehouden.